BIRKÓZÓ CIPŐK, BIRKÓZÓ MEZEK ÉS SPORTRUHÁZATI WEBÁRUHÁZ

Kérdése van? Hívjon bizalommal! +36304388578

Hírek

2022.04.08 21:07

Szenzációsan szerepeltek a szabadfogású birkózók az Európa-bajnokságon

Szenzációsan szerepeltek a szabadfogású birkózók az Európa-bajnokságon

Minden idők legeredményesebb kontinensviadalát zárta március végén a magyar szabadfogású birkózó szakág. Gulevszkij Konsztantin, az U23-as és a felnőtt szabadfogású válogatott edzője értékelte a néhány nappal ezelőtt véget ért budapesti Európa-bajnokság történéseit, beszélt a Bánkuti Zsolttal folytatott közös munkájukról, és természetesen szóba került az Ukrajnában zajló háború is.


Mikor és hogyan kezdték meg a felkészülést az Európa-bajnokságra?

Két hónapos intenzív felkészülésen vettek részt birkózóink, a magyarok itthon, míg Bajcajev Vlagyiszlav, Muszukajev Iszmail, Halidov Gamzatgadzsi és Kuramagomedov Murad Oroszországban tréningeztek, majd a komplett csapat három héttel az EB-t megelőzően találkozott, onnantól kezdve együtt készültünk a budapesti versenyre. Korábban az U23-asokkal Olaszországban edzőtáboroztunk, de Bulgáriában is szerepeltünk felkészülési versenyen. Amikor pedig itthon voltunk, akkor az U23-asok a felnőttekkel közösen készültek, sőt, nemzetközi edzőtábort is szerveztünk az EB előtt, ahol lengyelekkel, románokkal, algériaiakkal, macedónokkal birkózhattunk.

A felkészülés tehát jól sikerült, ebből már sejteni lehetett, hogy eredményes Európa-bajnokságot zárnak?


A srácok mentálisan és fizikálisan is jó állapotban voltak, számos edzőpartnerrel gyakorolhattak a versenyzőink, a formaidőzítés is jól sikerült, így bíztunk benne, hogy az elvégzett munkának érem lesz majd a jutalma.


Kérem, hogy értékelje az éremszerzőink teljesítményét!


Muszukajev remek fomában volt, látszott rajta, hogy kirobbanó erőben van, mindhárom győzelmét technikai tussal érte el úgy, hogy 33 pontot gyűjtött és mindössze egy pontot tudtak bevinni ellene. A tokiói ezüstérmes, többszörös világbajnok Aliyevet is magabiztosan győzte le, így most bánhatjuk igazán, hogy az olimpián a sérülése miatt nem volt százszázalékos formában. Muszukajev Párizsban viszont ott lehet, ha ilyen formát mutat ott is, akkor komoly esélyekkel szállhat harcba a minél fényesebb éremért. Bajcajev az első versenyén szerepelt magyar színekben, ráadásul ezt megelőzően hosszú ideig nem is lépett szőnyegre, a versenyrutin még hiányzik a birkózásából. A két hiba, amit a döntőben elkövetett kijavítható, azon fogunk dolgozni, hogy még jobb teljesítményt nyújtson a következő versenyeken. Ligeti Dániel bronzmérkőzése és éremszerzése számomra csodálatos élmény volt. Dani igazi harcosként viselkedett, aki sérülése ellenére is az utolsó pillanatig odatette magát, példaértékű volt, hogy nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is mennyire erős volt ezen az Európa-bajnokságon. Az ő szereplése példaértékű kell, hogy legyen a fiatalok számára is, hiszen megmutatta, hogy nem csak technikailag és fizikálisan kell felkészülni egy versenyre, de hihetetlen sokat számít az a belső erő, ami például most Daniban belülről dolgozott. Aki komoly eredményt szeretne elérni, annak tudomásul kell venni, hogy a mérkőzés közben mindig van olyan testrész, izom, ami fáj, így ahhoz, hogy győztes lehess, nem csak az ellenfeledet, hanem ezeket a fájdalmakat is le kell tudni győzni.
Halidov az ötödik helyen végzett, a további helyezettjeink pedig Antal Dániel(11.), Kuramagomedov Murad(7.), Vida Csaba(9.) és Püspöki Patrik(13.) voltak…
Halidov az első mérkőzését a tavalyi U23-as grúz győztes ellen megnyerte, de sajnos nem tudta folytatni a szereplést, mert még a küzdelem során megsérült. Vida Csaba szereplését sajnáltam, mert érzésem szerint ő akár érmet is szerezhetett volna, sajnos egy hiba miatt ez nem sikerülhetett neki. Bízom benne, hogy ez a mostani szereplése nem veti vissza a birkózásban, és bebizonyítja, hogy sokkal jobb teljesítményre képes. Antal Dani is jó formában érkezett az EB-re, de a korábbi U23-as aranyérmes azeri ellenfelét nem tudta legyőzni. Daninak a lábvédés begyakorlására kell még több időt szentelnie, és ezen dolgozni is fogunk. Patrik már azzal meglepetést okozott, hogy megnyerte itthon a válogató versenyt, és bár izraeli ellenfelétől kikapott, még sincs szégyenkezni valója. Murad egy örmény versenyzőtől kapott ki, véleményem szerint valamivel agresszívabb birkózással a hetedik helynél is előrébb végezhetett volna. A csapatversenyben összesítésben a hatodik helyen végeztünk, ami kiváló eredmény, sőt, talán még sosem szerepelt ilyen jól EB-n a magyar szabadfogású birkózó válogatott.


Hogyan tudnak együtt dolgozni a fiatal és a rutinos birkózóink?


Igazi csapat vagyunk, az idősebb versenyzőink segítik a fiatalokat, jó érzés látni, hogy támogatják őket a fejlődésükben.


Bánkuti Zsolt szövetségi kapitánnyal könnyen megy a közös munka?


Azt gondolom, hogy igen, hiszen Zsolt kiváló edző és kiváló ember is egyben. Segítjük egymást a munkában, értjük egymás gondolatait, azt hiszem egy hullámhosszon vagyunk, aminek az eredményes és sikeres szereplés a végeredménye.


Nem mehetünk el szó nélkül az Ukrajnában zajló háború mellett, hiszen ön kijevi születésű, ahol most komoly harcok dúlnak. Hogyan tudta függetleníteni magát az eseményektől, hogyan tudott a munkájára koncentrálni?


Amikor a háború elkezdődött, éppen Olaszországban tartózkodtam edzőtáborban, ráadásul egyedül voltam edzőként kint a srácokkal. Nagyon nehéz napokat éltem meg, mégis azon voltam, hogy ne látszódjon meg rajtam az, amit magamban érzek. Közben meg borzasztó napokat éltem meg, hiszen a szüleim Kijevben élnek. Szerencsére a főváros azon részén laknak, ahol nem volt bombázás. Hívtam őket, hogy jöjjenek el onnan, és költözzenek át Magyarországra, de ők otthon akartak maradni. Tavaly még Kijevben voltunk nemzetközi edzőtáborban, idén is szerettünk volna, de az ismert körülmények miatt újra kell terveznünk ezt is.


Milyen fontosabb feladatok várnak az U23-as és a felnőtt válogatott birkózókra?


Az Európa-bajnokságot követően két hét pihenőt kaptak a versenyzők, majd április végén a Magyar Bajnokságon lépnek szőnyegre a birkózók, amire a saját klubjaikban készülnek a válogatott sportolók is. Szeptemberben felnőtt világbajnokságot rendeznek, erre már a nyár folyamán megkezdjük a felkészülést, részt veszünk edzőtáborozásokon, ranglista versenyeken és nemzetközi viadalon is.
Hering Viktor

Vissza